Mer information

SMAT

SMART MAT

Gör din egen Smat-biff

Om man ska få riktigt bra konsistens på Smat behöver man blanda och värma proteinerna med en extruder, men det går också att göra en Smat-biff hemma i köket. Här följer ett recept från Paul Svensson:

 

Ingredienser

 

5 dl blandning av havre- hampa och ärtpprotein

1 dl rödbetsjuice

1/2 dl vatten

3 msk blutsaft

1,5 tsk salt

 

Blanda ingredienserna och mixa så mycket du kan. Forma till biffar och stek i stekpanna.

 

Prova gärna med andra blandningar och att tillsätta kryddor, lök och kanske lite fett.

 

Extrudering av Smat

En extruder fungerar ungefär som en stor och kraftig spruta med värmning, fast istället för en pistong så trycker en kraftig skruv produkten genom en uppvärmd cylinder.

 

Proteinpulvret blandas först med vatten och andra ingredienser, och hälls sedan genom en tratt ned i skruven. Skruven blandar först om pulvret och smälter det sedan innan det trycks ut genom munstycket. När produkten kommit ut ur munstycket delas den upp i bitar och kyls, innan den fryses i väntan på tillagning.

 

Gör Smat hemma i köket

En extruder fungerar bäst för att göra Smat, men du kan göra nästan lika bra Smat om du har en köttkvarn av metall (den ska in i ugnen). Klicka på filmen nedan så kan du se hur man gör. Du behöver följande ingredienser:

 

60 g blandning av havre- och ärtprotein samt havrefiber

1 krm salt

0,9 dl vatten

 

Odlat kött

Muskelceller från till exempel en ko kan odlas i en näringslösning, där de delar sig och växer till. Muskelcellerna ordnar spontant upp sig och bildar muskelfibrer på samma sätt som i en muskel, det vill säga som i kött. Cellerna behöver samma näring som vi och måste regelbundet matas med proteiner, näringsämnen och energi.

 

Odlat kött framställs idag bara i forskningsprojekt i liten skala. Om man ska kunna äta det odlade köttet så måste odlingen ske i större skala och på ett sätt som är godkänt för livsmedel. Inom Smat-projektet undersöker vi bara om det är möjligt att odla celler på Smat. Idén är att i framtiden kunna odla lite celler på mycket Smat, så att det mesta av produkten består av vegetabiliska proteiner och muskelcellerna bara ger ytterligare en dimension av kött.

 

Titta på videon hur man gör fibrer av Smat och lyssna till Julie Golds seminarium om odlat kött. Mikroskopibilden visar att det går att odla muskelceller på fibrerna vi gjort.

 

Så här kan projektet användas i skolor i Nigeria

Barnen som går i grundskolan i Nigeria får ingen skol-lunch och många äter väldigt lite kött. Detta gör att 37% är undernärda och Nigeria funderar på att införa en enkel skollunch. Denna behöver vara rik på energi och protein, och även innehålla andra näringsämnen som saknas i den vanliga kosten såsom vitamin A och järn.

 

Kött är dyrt i Nigeria och företaget SCL planerar därför att extrudera ett proteinrikt pulver bestående av sädesslaget durra blandat med protein och olja från soja. Alla ingredi-enser odlas i Nigeria och processen liknar den som används i Smat.

 

Alla barn i Nigeria är uppväxta med gröt på samma sätt som vi är vana att äta bröd och potatis. Det proteinrika pulvret blandas enkelt med vatten och värms till en god gröt som kan serveras i skolorna.

 

SP Agrifood and Bioscience

Göteborg

#SmatProtein

 

info@smat.nu

Web design: MatildaStading